Na een dramatisch zwak beursslot afgelopen vrijdag, kijken beleggers uit naar de laatste dagen van oktober en de start van november: komt er een eind aan de malaise van de afgelopen weken, of zet de beurscorrectie door?
Dit zijn de belangrijkste punten voor de komende beursweek:
1. Waar eindigt de koerscorrectie van aandelen?
De AEX-index is vrijdag gesloten op 507 punten, het laagste niveau sinds eind juni 2017. De toonaangevende index van de beurs van Amsterdam flirtte lang met de grens van 500 punten, maar bleef uiteindelijk een stukje boven die mijlpaal.
De laatste tijd staat het sentiment op de aandelenbeurzen sowieso onder druk. Beleggers hebben en masse aandelen in de uitverkoop gedaan op zorgen over de wereldwijde handelsoorlog, tanende Chinese groei en kostendruk.
LEES OOK Code Oranje op de beurs in Europa – deze grafiek laat een gevaarlijke trendbreuk zien en daardoor zijn 2 scenario’s mogelijk
2. Particuliere beleggers bezorgd over de Brexit
Particuliere beleggers zien de aankomende Brexit als de grootste bedreiging voor hun beleggingen, gevolgd door de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. Toch passen ze hun beleggingsstrategie hier niet echt op aan. Dat blijkt uit een maandelijkse peiling door ING.
Volgens Bob Homan, hoofd beleggingen bij de bank, vinden beleggers het in meerderheid lastig om in te schatten welke aandelen voor- of nadelen zullen ondervinden van het Britse vertrek uit de Europese Unie. ,,Als beleggers toch een uitspraak doen, verwacht men dat vooral de aandelen Unilever en Shell nadelen zullen ondervinden. Opvallend is dat deze twee ook het vaakst genoemd worden als aandelen die juist zullen profiteren van de Brexit.''
3. Kwartaalcijfers van Shell en ING
In de nieuwe beursweek krijgen beleggers weer veel bedrijfsresultaten voor hun kiezen. Aan het Damrak is het de beurt aan Shell en ING.
De drukste cijferdagen in Amsterdam zijn woensdag en donderdag. Dan geven naast de genoemde 'grote jongens' onder meer ook speciaalchemiebedrijf DSM, Air France-KLM en staalconcern ArcelorMittal een kijkje in de boeken.
4. Cijfers van Apple en Samsung
De vraag naar smartphones is natuurlijk ook waar beleggers naar kijken bij de cijfers van Apple. Een kwartaal terug verraste de iPhone-maker uit Cupertino nog door zijn mobieltjesverkoop, ondanks zorgen bij kenners, toch weer verder op te krikken.
Ook rivaal Samsung geeft deze week een update over zijn prestaties, waardoor er ook meteen vergelijkingen tussen de twee kunnen worden gemaakt.
5. Wintertijd: Wall Street opent om 15.00 uur Nederlandse tijd
Overigens gaan de beurzen in New York de komende week een uur eerder open en dicht dan normaal vanwege het ingaan van de wintertijd in Europa. Volgend weekeinde gaat ook in de VS de wintertijd in.
6. Chipbedrijf NXP in de Nasdaq
Het Nederlandse chipbedrijf NXP Semiconductors wordt met ingang van 5 november opgenomen in de Nasdaq 100-index op de beurs in New York.
In de Nasdaq 100 staan de honderd grootste niet-financiële bedrijven met een notering aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Dit wordt gemeten aan de hand van de marktwaarde van een bedrijf. Bij NXP gaat het momenteel om circa 29,4 miljard dollar. Andere bekenden in de lijst zijn bijvoorbeeld Apple, Microsoft en Intel.
De Nasdaq 100 moet overigens niet worden verward met de Nasdaq Composite, die in beursberichtgeving doorgaans aangehaald wordt als toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter. In de Nasdaq Composite zijn alle aan de Nasdaq genoteerde aandelen opgenomen.